fbpx

Assistenttiyrittäjän vuosi 2021

Menneen vuoden tapahtumia, tunteita ja opittuja asioita on hyvä palautella mieleen, oppimismielessä. Assistenttiyrittäjän vuodesta voi poimia parhaat hetket ja opit jatkoon tulevaisuutta varten ja huonosti menneet heittää jätesäkkiin. Vaikka kuinka haluaisi jättää koronan mainitsematta, on se ollut tänäkin vuonna niin vahvasti läsnä ja vaikuttamassa, että täysin sitä ei voi pois sulkea.

Tapahtumakokonaisuudet, jotka jäivät erityisesti mieleen

Webinaarien kevät

Alkuvuosi oli itselle webinaarien täyttämä, siis osallistujana. Niitä oli tarjolla erittäin paljon. Hiljainen työtilanne mahdollisti osallistua useisiin webinaareihin. Aiheet vaihtelivat markkinoinnin, viestinnän, tietotekniikan, talousasioiden ja esiintymistaitojen ympärillä. Kiitos kaikille näitä pitäneille – jokaisesta jäi vähintään alitajuntaan hyviä aineksia myöhemmin käytettäväksi.

Omatekoiset yritystreffit

Kesä toi jo pientä uskallusta kömpiä kotikonttorin seinien sisältä ihmisten ilmoille. Rupesi olemaan suorastaan pakottava tarve saada tavata ihmisiä kasvotusten.

Syksyllä järjestin yritystreffejä DIY-tyyliin. Laitoin paikalliseen Facebook-ryhmään ilmoituksen, että kuukauden aikana tapaisin mielelläni mahdollisimman monta lähialueen yrittäjää, joita en ennen ole tuntenut. Syyskauden kohokohta olikin kiertää eri puolilla Espoota ja saada tutustua viiteen yrittäjään – nähdä erilaisia ammatteja, työympäristöjä ja kuulla heidän ajatuksia. Ilo oli myös kertoa näistä upeista yrittäjistä ja yrityksistä (sovitun mukaan) eri some-kanavissa. Seuraan edelleen mielelläni heidän tekemisiään ja kuulumisiaan. Kiitos kaikille uusille tuttavuuksille, jotka jaoitte hetken arjestanne kanssani.

Verkostoissa on voimaa

Erilliset toimeksiannot

Loppuvuonna uusia, erillisiä toimeksiantoja sain muutamia ja niistä olen kiitollinen.

Kiitos kirjanpitäjäyrittäjälle, joka uskoi oman asiakkaansa taloushallinnon päivittäisrutiinien hoitamisen käsiini kahden lomajakson ajaksi. Kiitos assistenttikollegan tiimille, kun sain olla dokumentoinnissa apuna vanhojen nettisivujen uusimisprojektissa. Mukava oli myös joulun alla päästä joulutontuksi paketoimaan joulumuistamisia asiakkaan asiakkaille, kiitos.

Minkälaisia fiiliksiä vuosi nosti pintaan?

Tämä toinen koronavuosi oli melkoista vuoristorataa tunteiden kanssa. Toisaalta kyti usko tai ainakin toivo pandemian nujertumiseen mahdollisimman pian. Mutta läsnä oli myös pelko takapakeista ja turhautuminen tilanteeseen. Pahaa teki myös nähdä ja tuntea ihmisten henkinen pahoinvointi asian ympärillä ja monenlaiset eripurat. Itse sain pidettyä aiheen suhteellisen neutraalina omalla tunnetasollani. Covid-ryökäle ei päässyt hallitsemaan mieltäni – eikä ruumistani (tiettävästi).

Vuoden aikana tuli myös valtavia haluja oppia uutta – olla valmiudessa… johonkin. Se tosin söi myös aikaa ja energiaa ehkä järkevämmältä tekemiseltä. Tavallaan mieli kävi kovemmilla kierroksilla, mihin tilanne ja käytäntö mahdollistivat.

Yksin oleminen ja puurtaminen – tai vielä pahempana ajan tappaminen – herkästi raivaa passiivisuudelle enemmän tilaa. Tämä johti osaltaan erilaisiin päättömiin ja hulluihinkin ideoihin. Tosin ei voi tietää, poikiiko joku niistä hulluista ideoista vielä joskus jotain suurempaa. Toivottavasti pääsen kirjoittamaan sellaisiakin blogikirjoituksia. Totaalinen rauhoittuminen voisi olla parempi kuin jatkuva väkisin keksiminen ilman selkeää suuntaa.

Näinä työvoimapulan, terveydenhoitoammattilaisten väsymisten, lomautusten ja työttömyyden aikoina väkisinkin tulee miettineeksi, että olisipa kaikilla sopiva määrä töitä ja mielekästä tekemistä. Kumpaakaan näistä ääripää-kokemuksesta – burnout ja boreout – ei kenellekään toivoisi.

Jäikö vuodesta jotain hampaankoloon?

”Ilmoitan sinulle tämän viikon aikana.” Tällaisia tai vastaavia lauseita kuulee paljon ja ne muuttuvat todella ikäviksi osoittautuessaan pelkäksi ilmaksi. Vastausta odottavalle se on pienimuotoinen loukkaus, ja sanojan kannalta toteutumattomana osoittaa kunnioituksen puutetta kuulijaa kohtaan. Vahinkoja tietysti sattuu, mutta tahallaan vastaamatta jättämistä en oikein tajua. Itselle nousee aina kunnioitus (vaikka vastaus olisi itsessään epämukava) niitä ihmisiä kohtaan, jotka ilmoittavat sovitusti.

Jatkossa – mikäli asia on itselle merkityksellinen – kyselen perään, mikäli vastapuoli ei pidä lupauksiaan. Oman ajankäytön ja tulevien tekemisten kannalta tämä saattaa olla oleellista. Eikä ole mukava jäädä roikkumaan epätietoisuuteen.

Assistenttiyrittäjän oppivuosi

Assistentin työ on usein vaihtelevaa ja vastaan voi tulla melkein minkälaisia työkaluja vain. Tämä on tällaiselle ”arkinörtille” mieluista, koska uusien teknisten laitteiden ja sovellusten oppiminen on aina ollut enemmän mukavaa kuin pelottavaa. Webinaareista ja toimeksiannoista sain tietooni ja opittavaksi useita yleisesti käytössä olevia tietoteknisiä työkaluja ja sovelluksia, jotka aikaisemmin ovat olleet vain nimeltä tuttuja. Lisäksi yhteen taloushallintojärjestelmään sain hyvän tuntuman tuuraustehtävässäni.

Opin myös ymmärtämään universumin lakia. Kun rupeaa tietoisesti aktivoitumaan, rupeaa yllättäen tekemisiäkin ilmaantumaan yhä enemmän. Eli mieli (ja toki yrityksen markkinointitoimet) pitäisi ohjata jatkuvaan hyvään liikkeellä olemiseen, jotta siihen tarttuisi mahdollisuuksia lisää.

Toki myös itsestäni olen oppinut uusia puolia ja saanut yhä selkeämmän kuvan siitä mikä olen, mihin pystyn ja mitä haluan. Samalla oppii ymmärtämään paremmin muita, kun on harjoitellut oman itsen kanssa tietoisuus- ja oppimisasioita.

Eväät tuleviin vuosiin

Yritykseni Taitopala täyttää huomenna 8.1.2022 ruhtinaalliset neljä vuotta. Voin hahmottaa tämän menneen ajan kahdeksi kahden vuoden jaksoksi. Ensimmäiset kaksi vuotta olivat haparoivaa yrittäjänä olemisen opettelua ja seuraavat kaksi vuotta on mennyt hämmentävänä, jopa lamaannuttavana korona-aikana.

Sanotaan, että vaikeudet vahvistavat, joten tällä logiikalla seuraavat kaksi vuotta tulevat olemaan hyvää kasvun kautta. Tähän tarvitaan ripaus luottamusta tulevaan sekä aktiivista otetta ja päättäväisyyttä. Ja assistenttipalveluja tarvitsevia yrityksiä.

Haluan toivottaa oikein hyvää vuotta 2022,

Sari

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Call Now Button