fbpx

Ostoreskontranhoitaja

Vuosi 1990 oli merkittävä omassa elämässäni. Valmistuin keväällä yo-merkonomiksi laskentatoimen linjalta. Tein ison loikan maantieteellisesti ja kulttuurillisesti – muutin maalta kaupunkiin työn perässä. Ensimmäinen työmatka Espoon Tapiolasta julkisilla Helsingin Oulunkylään oli uskomaton, jännittäväkin. Mieleeni tulee vieläkin se ihana tuoksu, mikä nenääni tuli silloiseen konttoriimme ensimmäistä kertaa astuessani, sekä lämmin vastaanotto, jonka koin.

Olin kuin Liisa Ihmemaassa tuon syksyn, kaikki oli elämässäni uutta ja ihmeellistä. Oli se hämmästyttävä ATK, omat tietokoneet ja ujeltavat modeemit, talouden tilikartat ja kustannuspaikat, mahtavat henkilöt ympäri Suomen sekä yksi toisensa jälkeen opitut sovellukset – yritykselle erikseen räätälöidyt ja vakioiduimmat.

Lähitiimiini kuului talousjohtaja (esimieheni), pääkirjanpitäjä, kassa/myyntireskontranhoitaja (tuuraajani ja tuurattavani) sekä minä ostoreskontranhoitajana. Perehdyttäminen kaikkeen uuteen – sovelluksiin, yritykseen, ihmisiin (noin sata toimihenkilöä ympäri Suomen ja vähintään triplamäärä työntekijöitä siihen päälle) ja n. 30 kustannuspaikkaan – otti aikansa. Tuosta ajasta ei ole jäänyt hirveästi yksittäisiä muistikuvia (ei ainakaan mitään negatiivista), joten eiköhän se luontevasti sujunut.

Tarkkuutta vaativa tehtävä

Yritys oli jo aloittaessani isohkon konsernin tytäryritys. Erinäisten vaiheiden ja kymmenen vuoden jälkeen kuuluimmekin jo suureen kansainväliseen konserniin yhtenä liiketoimintasegmenttinä. Näistä todella kirjavista yhtiön kasvun ja kehityksen vaiheista voisi kirjoittaa kirjan, mutta yritän pysyä tässä artikkelissa oman työni sisällä.

Kauttani kulki päivittäin satoja laskuja lähinnä konekielisinä, joiden oikeellisuuden tarkistaminen ja maksaminen oli ydintyötäni. Noihin aikoihin toki elettiin markka-aikaa, mutta oli ne silti jänniä hetkiä, kun maksuun menevien erien yhteissumma oli pitkälti yli miljoona markkaa, joskus jopa kaksi. Aina oli kuitenkin varmuus siitä, että jokaisessa vaiheessa on kaikki tehty oikein eli pystyin luottavaisin ja ylpein mielin istumaan reskontrani takana jokaisena päivänä.

Oman perustyöni lisäksi tuurasin siis kassa/myyntireskontran tehtäviä ja avustin toisinaan kirjanpitäjää erinäisten listojen läpikäymisessä jne. Myös atk-vastaavan päivittäisrutiineihin tutustuin talousosaston töiden ohessa. Niinpä hiljaisin keskikesä saattoi omalla kohdallani olla kaikkea muuta kuin leppoisaa joutenaikaa – tuuratessa omien töiden lisäksi kahta henkilöä. Tiesi tehneensä päivät täyteen, mutta hyvä niin, itselle sopii hyvin olotila, kun töissä on riittävästi tekemistä.

Siirtyminen toisiin tehtäviin

Olin hoitanut ostoreskontran tehtäviä hieman päälle kymmenen vuotta. Siinä sivussa tein yhä enemmän myös kasvaneen it-osaston tehtäviä. Omasta aloitteesta ehdotin silloiselle pomolleni, voinko ryhtyä hoitamaan it-osaston tehtäviä päätoimisesti. Näin siinä erinomaisen tilaisuuden laajentaa näkemyksiäni lisää ja pystyin muokkaamaan tehtävänimikkeestä, it-assistentti, omanäköiseni, koska mallia ei ennestään ollut.

Autoin uuden ostoreskontranhoitajan perehdyttämisessä ja olin innoissani, kun sain paneutua uusiin asioihin kunnolla. Myös it-assistenttina työpäivissäni olivat vahvasti mukana luvut monissa muodoissa: it-osaston ostolaskut jyvityksineen, raportit, taulukot jne. Lisäksi pääsin mukaan liiketoimintakohtaisiin ja konsernikohtaisiin it-projekteihin ja toiminnan kehittämiseen.

Vaikka päätös luopua ostoreskontranhoitajan tehtävistä oli vaikea, koen ratkaisun avartaneen kuvaa liiketoimintojen kokonaisuuksista huomattavasti enemmän, kuin jos olisin tähän päivään asti tehnyt pelkkää ostoreskontraa. Numerotarkkuus ja jämptiys ei ole karissut minusta näiden kaikkien vuosien aikana mihinkään. Nykyisinkin, yrittäjänä, on ilo päästä tekemään asiakkaille taloushallinnon tehtäviä.


Jos yrityksellänne on taloushallinnon tehtävien hoitamisessa selkeä resurssivajaus, niin ota yhteyttä. Toimin Tampereen seudulla ja talousassistentin tehtävistä tässä laajemmin.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Call Now Button