Ulkoistamalla napakymppi

Lisäresurssin hankinta yritykselle on iso asia – oli kyse pienemmästä yrityksestä tai isosta yrityksestä isoine henkilöstöosastoineen ja rekryprosesseineen. Sopivia tekijöitä on mahdollista löytää monista paikoista ja monilla tavoilla. Hyvä match (en löytänyt sopivaa suomi-sanaa) on kiinni sattumasta (oikea aika, oikea paikka), mistä ja miten hakee sekä siitä mitä hakee (palkkaus tai ostettuna palveluna).

Kaikki keinot ovat sallittuja ja hyviä tekijöitä löytyy paljon. Olisihan se ihanne, että kaikki löytäisivät sen parhaan tekijän yhteisöönsä. Meistä jokainen tietää perinteisen tyylin hakea palkkatyötä tai palkkatyöhön henkilöä rekryprosesseineen, joten en paneudu artikkelissani siihen. Haluan tässä tuoda esiin ehkä vielä vieraamman keinon löytää tekijä: yrittäjän tarjoamana, ostettavana palveluna.

Yrittäjän kunnianhimo

Olen itse ollut palkkatöissä ja ihan yhtä kunnianhimoinen silloinkin olin. Nyt yrittäjänä siihen tulee sellainen ylimääräinen oman yrityksen ylpeyden hohde extrana, mikä tuntuu itsessäni syvemmällä.

Tämä näkyy suurena haluna auttaa toisia yrityksiä, ilona tehdä sitä miksi yrittäjänä lähti tekemään ja haluna tehdä työt niin hyvin kuin pystyy. Koska yrittäjänä on halu tehdä työt asiakkaan parhaaksi, sitä pystyy siksi helpommin myös kieltäytymään tehtävistä, joihin ei koe antavansa riittävästi. Toki jokainen uusi toimeksianto ja tehtäviin paneutuminen vaatii aina pienen sisäistämisajan, jonka molemmat osapuolet ymmärtävät ottaa huomioon.

Ostetun palvelun hyödyt

Palveluna toimistotehtäviä voi ostaa (kirjoitan tätä oman yritykseni, Taitopalan, vinkkelistä) kätevästi oman yrityksen tarvitseman määrän ja maksaa siten vain niistä tunneista, jotka sovitaan tai tehtävään kuluu.

Yritykselle ei synny tyypillisiä palkka-, palkkasivukulu-, koulutus-, virkistys- ja rekrytointikuluja. Yritys saa sopimukseen tai tunteihin perustuvan ostolaskun kerran kuukaudessa, josta voi vähentää arvonlisäveron omassa kirjanpidossaan.

Sopimuksentekovaiheessa pyritään mahdollisimman joustavaan ja tehokkaaseen lopputulokseen. Yhteistyö voidaan aloittaa vaikka yhden tehtävän kokeilulla, yhden tehtäväkokonaisuuden tekemisen sopimisella tai kerralla isomman tehtävämäärän määrittämisellä. Työt teen asiakkaan tiloissa ja laitteilla tai etänä käyttäen sopivia teknisiä ratkaisuja. Jokainen asiakas on erilainen, joten oikea tapa löytyy, kun käydään yhdessä toiminnan prosesseja läpi.

Toimistopalvelun ostaminen tutummaksi

Yritysten kesken pienimääräisten, tehtäväkohtaisten palvelujen ostaminen on vielä vähäistä. Yrittäjät yrityksissään sinnittelevät omin voimin hyvinkin pitkään, koska kokoaikaisen henkilön palkkaus tuntuu vielä liian isolta askeleelta. Välivaihe vaihtoehtona ei ole tullut mieleen.

Ehkä vaikeutena on osata määritellä tai hahmottaa ne tehtävät, joita voisi ostaa palveluna ja löytää sellaiseen tekijää. Meillä tarjoajilla on usein monipuolinen tausta ja pystymme hyvin moneen. Parhaiten asiat selviävät, kun saan tulla hetkeksi käymään tilannetta läpi – siinä selviää hyvin pitkälle kohtaavatko yrityksen tarpeet ja oma tarjonta.

Omasta puolesta ja vasta reilun vuoden toimistopalveluja tarjoavana yrittäjänä voin sanoa, että haastetta löytää niitä tarvitsevia asiakkaita on myös tällä puolella. Markkinointikanavia on niin paljon, joten on hyvä laajentaa sekä tarjoamista että etsimistä uusillekin kanaville.

Taitopalan palvelut

Pidän erittäin paljon tehtävistä, jotka kuvittelen tuskastuttavan monia toimitusjohtajia. Niistä yrityksen ja tilitoimiston välissä olevista toistuvista rutiinitehtävistä, kuten myyntilaskutus, laskujen ja kuittien vieminen käsittely, tunti- ja kilometrikirjauksia, täsmäytyksiä jne.

Melkein yhtä paljon pidän myös kirjoittaa, sisällöntuottamisesta. Toisen yrityksen puolesta kirjoittaminen tosin vaatii oman aikansa, jotta ehtii tutustua yritykseen riittävästi.

Tässä muutamalla sanalla tässä vaiheessa minusta ja yrityksestäni palveluntuottajana. Jos heti kiinnostuit kuulemaan lisää, niin keskustelen mielelläni: sähköpostitse sari@taitopala.fi tai luurista 040 2184 266.