fbpx

Uuden aloitus työelämässä

Uusi asiakas, uusi työpaikka tai uusi projekti – kaikissa uusissa aloituksissa ja kohtaamisissa on yleensä jonkintasoinen jännitysmomentti mukana. Tuntemattomaan siirtyminen herättää kysymyksiä; minkälaisia ihmisiä ja liiketoimintaa tulee kohtaamaan sekä miten oma persoona ja taidot sopivat mukaan.

Assistentin töitä tarjoavana yrittäjänä törmään näihin uusiin aloituksiin eli asiakkaisiin ja toimeksiantoihin usein. Näiden mahdollisuuksien edessä käyn neljää seuraavaksi kuvaamaani lokeroa läpi, parhaimmillaan yhdessä tulevan asiakkaan kanssa. En niinkään pelon saattelemana (muutenhan tämä työ olisi mahdotonta), mutta kiinnostuneena ja uudesta innostuneena.

Asiakasyrityksen ulospäin näkyvä puoli

Uuden asiakkaan nimi ei aina kerro millä alalla yritys toimii, mitä tuotteita ja palveluita se myy ja missä se sijaitsee. Alkuvaiheessa assistenttiyrittäjyyttäni ajattelin, että alalla ei ole väliä, tarjottavat taitoni taipuvat kaikkeen. Näin yleensä onkin, mutta oma sisäinen paloni roihahtaa huomattavasti isommalle liekille, kun ala on itseä kiinnostava (toinen blogikirjoitus aiheesta: Kohderyhmän rajaaminen).

Yrityksen henkilöstö, tuotteet ja palvelut, prosessit, tekniset välineet, työtilat ja ”talon tavat” ovat asioita, joihin perehtyminen tarvittavin osin on mieleistä. Sitä on kuin innokas taimi maassa, joka kevätauringossa haluaa päästä näkemään enemmän. Ja se viehätys, kun pääsee lopulta käärimään hihat ja tekemään oikeasti niitä tehtäviä yritykselle, joihin se on palvelujani ostanut.

Kaikki konkreettinen uuden kohtaamisessa on mielekästä – siihen on helppo tartuttua ja päästä alkuun. Yrityksen laskutusohjelman sisäistäminen ja laskutuksen haltuun ottaminen on hyvä esimerkki innostavasta osuudesta assistentin työssä.

Asiakasyrityksen sisäinen tunnelma

Täysin tuntemattoman yrityksen ilmapiiriin ja siihen paljon puhuttuun ihmisten väliseen kemiaan on ennalta lähes mahdoton päästä sisään. Tämä tekee omakohtaisesti tästä osa-alueesta uuden kohtaamisessa jännittävimmän elementin.

Miltä yrityksen yleinen ilmapiiri tuntuu? Koenko luontevaa ja ymmärrettävää kanssakäymistä työtehtäviin oleellisesti liittyvän henkilön kanssa? Vallitseeko yhteistyössä avoimuus, luottamus ja kunnioitus vai pitääkö jollain tasolla olla varpaillaan?

Uuden henkilön tapaaminen voi saada hälytyskellot soimaan, se voi jättää avonaisiksi hyviä mahdollisuuksia tai antaa vaikutelman, että ”Vau, oltiinpa samoilla aaltopituuksilla”. Ensivaikutelmasta voi ottaa hanakasti kiinni tai jättää sopiva tasoittumisvaraa. Toki jos hälytyskellot kilkattelevat toisella ja kolmannellakin tapaamiskerralla, niin siinä vaiheessa kyllä itse vetäydyn. Onneksi tällaisia ei ole juurikaan tullut eteen.

Omat ammatilliset perustaidot, tiedot ja persoonallisuus

Kokemus, koulutus ja pitkään assistenttina ja vastaavissa työsuhteissa toimineena perusta on kunnossa. Tiedän mitä osaan, mitä haluan tehdä ja myös mihin omat resurssini eivät riitä.

Ja koska persoonaani ja arvoihini kuuluu oleellisesti rehellisyys, ei tarkoitus ole peitellä tai kaunistella asioita. Luonteenpiirteistä vaatimattomuus tosin pakkaa aliarvioimaan omia taitojani, sen kanssa on toisinaan pientä painiskelua.

Ammatillisten taitojen lisäksi laaja tilannetaju, asioiden laittaminen tärkeysjärjestykseen, järjestelmällisyys ja tarkkuus ovat auttaneet tuomaan varmuutta kohdata uusia asiakkaita. Tietoisuutta siitä, että pystyn taidoillani ja kokemuksellani selviämään tehtävistä.

Halu laajentaa omaa osaamista ja into oppia uutta

Tämä on assistenttiyrittäjänä kutkuttavan jännittävää, mutta samalla oleellisin ja voimakkain motiivi tehdä tätä työtä

  • innostua uusista yrityksistä, niiden tuotteista ja palveluista
  • saada erilaisia toimeksiantoja
  • opetella uusia sovelluksia ja it-tekniikoita
  • päästä hyödyntämään kaikkea aiemmin opittua
  • tutustua uusiin yrittäjiin ja muihin toimijoihin

Monenkaan yrityksen edustaja ei huomaa sitä, että kaltaiselleni assistenttipalveluja tarjoavalle yrittäjälle yritysten tylsät rutiinit voivat olla minulle suuri innostuksen aihe. Ja hänelle saattaisi tätä kautta vapautua aikaa ja tilaa keksiä omia uusia innostuksen aiheita.

Tätä me tarvitsemme juuri tässä ajassa (kevät 2022).

On rohkeutta kohdata uutta!

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Call Now Button