fbpx

Verkostoitumisen mahdollisuudet

Verkostoituminen ei ole mikään uusi juttu, mutta näin yrittäjän silmin sekin vaatii pitkäjänteistä mahdollisuuksien kartoittamista ja paljon jatkuvaa työstämistä. Verkostoitumisen mahdollisuudet, syvällisempi tarkoitus ja hyödyt ovat pohdinnassa etenkin näin yrittäjyyden alkutaipaleella.

Ensimmäisen oman yrityksen perustaminen ja yrittäjäksi ryhtyminen on monisärmäinen prosessi. Kymmeniä asioita on mietittävä ja tehtävä samanaikaisesti. Tuntuu, että millekään ei ole riittävästi aikaa tai keskittymisrauhaa. Aloittelevalla yrittäjällä verkosto voi olla laajalti valmiina, ainakin määrällisesti, ja hyvä niin. Sen koostumukseen on hyvä palata ja paneutua aika ajoin.

Mitä verkostoitumisella haetaan?

Yritystoiminnassakin alkuun haetaan mahdollisimman laajaa oman toiminnan näkyvyyttä ja joukkoon kuulumista eli niitä tykkäyksiä ja seuraamisia. Siitä on hyvä lähteä, mutta tykkääjien määrään (isoonkaan) ei ole hyvä jämähtää.

Syvemmin joukkoon pääsemiseksi tarvitaan kanssaverkostoitujien parempaa tuntemista ja se vaatii kaksisuuntaista kommunikointia. Kyselemällä, ideoimalla ja olemalla kiinnostunut toisista yrittäjistä ja toimijoista, auttaa myös itseä oppimaan uutta ja kehittämään omaa toimintaa parempaan suuntaan.

Toki yritykset hakevat verkostoitumisella myös niitä potentiaalisia ja suoria asiakaskontakteja ja myyntiä omalle tuotteelle tai palvelulle.

Aktiivisen verkostoitumisen hyödyt

Kuten kalastuksessa myös digitaalisessa verkostoitumisessa pitää niitä verkkoja ja katiskoja tarkistaa ja huoltaa koko ajan ja ehkä jopa vaihtaa välillä paikkaa ja verkon mallia.

Verkostoituminen pitää nähdä jatkuvasti ylläpidettävänä toimintana. Ympärillä tapahtuu paljon kaikkea uutta ja ihmeellistä, koskaan ei tiedä mikä uusi mahdollisuus missäkin piilee. Omasta tuotteesta ja palvelusta kiinnostuneita uusia tahoja on löydettävä ja niitä aikaisempia tuttavuuksia muistettava säännöllisesti.

Mahdollisuudet

Verkostoitumiselle pitää antaa aikaa ja tilaa ja pyrkiä tuomaan sinne oman näköistä näkyvyyttä. Satunnainen verkostoituminen ihmisten kanssa luo parhaimmillaan uusia, hienoja kollega-, asiakas- ja ystävyyssuhteita.

Uusissa kollegasuhteissa pystyn näkemään paljon vielä käyttämättä jääneitä mahdollisuuksia, aitoa yhteistyötä. Mikä olisikaan hienompaa kuin esim. laajassa yksinyrittäjien joukossa nousisi tavaksi vinkata 1-3 kollegaa omille asiakkaille. Mikä hieno ylimääräinen tunne syntyy myös itselle, kun pystyy asiakasta auttamaan ja suosittelemaan muutamaa hyvää tuntemaansa kollegaa asiakkaan uuteen ongelmaan.

Toimivan kollegaverkoston luominen vieraiden ihmisten kanssa vaatii ja tarvitsee enemmän aikaa ja tutustumista. Monilla paikkakunnilla on jo aktiivisia, paikallisia yrittäjien tapahtumia, joissa ymmärtämystä ja luottamusta voidaan yrittäjien keskuudessa kasvattaa lisää.

Verkostoituminen ja yhteistyö eri kokoisten yritysten välillä kiinnostaa myös kovasti. Helposti pystyn näkemään monenlaisia mahdollisuuksia näiden kooltaan ja resursseiltaan erilaisten toimijoiden välillä.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Call Now Button